Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Topalcengiz, Zeynal" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Generic and Shiga toxin-producing Escherichia coli (O157:H7) contamination of lettuce and radish microgreens grown in peat moss and perlite
    (Elsevier, 2020) Işık, Hasan; Topalcengiz, Zeynal; Güner, Senem; Aksoy, Aziz
    athogens can be transferred to microgreens from seeds, irrigation water and growth media. The purpose of this study was to evaluate the contamination of Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC O157:H7) and generic E. coli to lettuce and radish microgreens grown in spray and bottom irrigated peat moss and perlite. Lettuce and radish seeds were grown in nalidixic acid resistant E. coli strains inoculated peat moss and perlite. Populations of cells were enumerated on edible and inedible part of plants. Survival of E. coli strains were also examined in growth media for 28 days. Type of irrigation did not affect the population of cells transferred to edible part of plants (P > 0.05). Populations of E. coli contaminating the inedible part of plant were higher in perlite than those in peat moss (P < 0.05). No E. coli O157:H7 was detected by enrichment in edible part of lettuce grown in peat moss. Radish microgreens had high generic E. coli and E. coli O157:H7 populations (4.15–6.49 log CFU/g) regardless of growing media. E. coli O157:H7 showed similar survival trends to generic E. coli in peat moss, perlite and plant growth solution over 28 days of storage. Cultivation of microgreens in perlite requires umbrella strategies to mitigate risk including irrigation water quality, seed decontamination and postharvest treatments to prevent contamination.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    MİKROYEŞİLLİKLER: BESİNSEL İÇERİĞİ, SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ, ÜRETİMİ VE GIDA GÜVENLİĞİ
    (2022) IŞIK, Sefa; IŞIK, HASAN; AYTEMİŞ, Zeynep; Guner, Senem; Aksoy, Aziz; CETIN, Bulent; Topalcengiz, Zeynal
    Günümüzde sağlıklı ve organik gıdalara olan talep giderek artmaktadır. Bu gıdalardan biri olan mikroyeşillikler; sahip oldukları canlı renk, hassas yapı, yüksek aroma ve özellikle içerdikleri biyoaktif bileşenlerden dolayı sağlık üzerinde olumlu etkileri nedeniyle son yıllarda tüketicilerin ilgisini çekmektedir. Mikroyeşillikler çeşitli sebze, tahıl ve bitki tohumlarının çimlenmesinden sonra ilk gerçek yapraklarının oluşumunu takiben hasat edilen küçük boyutlardaki bitkilerdir. Mikroyeşilliklerin üretimi, genellikle gurme mutfaklarda kullanılmak üzere endüstriyel ve ev ölçekli olarak yaygınlaşmaktadır. Mikroyeşilliklerin raf ömürlerinin kısa olması ve çabuk bozulabilmesi nedenleriyle bu ürünlere hasat sonrası muhafaza ve depo koşullarında farklı prosedürler uygulanabilmektedir. Üretim şartları ve genellikle çiğ olarak tüketilmeleri nedeniyle olası bir kontaminasyon durumunda, mikroyeşillikler gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilecek potansiyel riskli gıdalar olarak görülmektedir. Bu derlemede; üreticiler, tüketiciler ve araştırmacılar için önem taşıyan mikroyeşilliklerin besinsel içerikleri, sağlığa faydaları, yetiştirilme koşulları, muhafaza yöntemleri, kontaminasyon riskleri ve gıda güvenliğine dair bilgiler güncel araştırmalar ışığında kapsamlı bir şekilde sunulmuştur.

| Malatya Turgut Özal Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Malatya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim